SPF-ul sau factorul de protectie potejeaza pielea in momentul expunerii la radiatia UV. Aceste radiatii sunt responsabile de arsurile solare, imbatranirea prematura si chiar si de cancerul de piele. In prezent se gasesc doua tipuri de factor de protectie solara - cu filtre chimice si cu filtre minerale.
Factorul de protectie solara cu filtre chimice: Produsele cosmetice cu factor de protectie chimic sunt mai usor de aplicat, au o textura mai fina. Sunt eficiente dupa 15-20 minute de la aplicarea pe piele. Nu lasa o pelicula alba pe fata, precum filtrele minerale. Factorul de protectie solara cu filtre minerale:
Protejeaza pielea imediat dupa aplicare insa lasa o pelicula alba pe piele si au o textura mai grasa, onctuoasa, greu de intins. Sunt fotostabile si sunt cele mai bine tolerate de pielea copiilor sau de catre persoanele cu un ten mai sensibil.
Ce inseamna SPF 15, 30 si 50?
SPF-ul indica gradul de protectie solara oferit. O crema cu factor de protectie 15 ofera o protectie de 93% impotriva radiatiilor UVB. Protectia solara 30 blocheaza radiatiile UVB in procent de 97%, iar protectia 50 pana la 98%. Reguli de aplicare a produselor cu SPF: - crema/sprayul cu SPF trebuie aplicat cu 15-20 minute inainte de a iesi afara; - trebuie reaplicat o data la doua ore sa isi mentina efectul; - si iarna trebuie folosita crema cu SPF, pentru ca radiatiile sunt prezente si in zilele innorate; - trebuie aplicata o doza generoasa de crema pe fata, gat, decolteu, corp. De ce sa folosim SPF, indiferent de anotimp? 1. Pentru a preveni ridurile premature si petele pigmentate; 2. Pentru a reduce riscul de cancer de piele (melanom malign); 3. Pentru a ne proteja fata de arsuri solare. Sfaturi care sa te ajute sa alegi si sa folosesti corect protectia solara
1. Foloseste un factor de protectie ridicat pentru ten. In special vara, in ritualul de zi cu zi, e necesar sa strecori un produs cu factor de protectie ridicat. In general folosim creme cu protectie solara doar cind mergem la plaja insa soarele este la fel de puternic si in oras. Pentru fata este recomandat SPF 50 - crema de fata, antioxidanta, de protectie, pentru pielea sensibila si delicata, cu magnolia si ulei de argan. Este mult mai usor de aplicat, se absoarbe rapid in piele si protejeaza tenul pe lunga durata. 2. Nu folosi solutii cu factor de protectie solara expirate. Cremele de protectie isi mentin valabilitatea aproximativ doi ani nedeschise insa odata ce ai desigilat capacul, e necesar sa o consumi in decursul a cateva luni. De asemenea, conteaza foarte mult si felul in care sunt depozitate. Tinute sub soare si in caldura, isi pierd din proprietati mult mai rapid.
3. Cremele hidratante au, de obicei, un factor de protectie solara mult mai scazut. Protectia din aceste creme nu iti asigura un rezultat pe intreaga zi si nu e recomandat sa o utilizezi ca pe o crema pentru plaja. Daca insisti sa folosesti un lapte hidratant cu SPF, il recomandam pe cel care contine extract de citrice si aloe vera, are protectie medie SPF 30 si este rezistent la apa. Hidrateaza pielea, o protejeaza impotriva radiatiilor UV si rezista dupa o baie racoroasa in mare sau in piscina. 4. Alegerea factorului de protectie se face in functie de tipul de ten al fiecareia dintre noi sau de locul in care ne aflam.
5. Crema se aplica cu 30 minute inainte de plaja. Produsul pe care il alegem trebuie sa ne protejeze atat de razele ultraviolete de tip A (UVA), cat si de cele de tip B (UVB). Ultravioletele de tip A afecteaza cel mai mult pielea – ele distrug fibrele de colagen si elastina, fiind responsabile pentru accelerarea imbatranirii. Razele UVB provoaca arsuri solare, iar cele UVC, desi au capacitatea de a distruge pielea, nu ne ating, pentru ca sunt absorbite de stratul de ozon. In cazul persoanelor care merg la mare si stau la plaja, se recomanda ca dupa fiecare baie in apa sa se reaplice crema sau, in functie de valoarea factorului, dupa 80 minute (SPF 8), 100 de minute (SPF 10), 150 de minute (SPF 15) sau chiar un timp mai indelungat. In plus, crema trebuie aplicata cu 30 de minute inainte de a va expune la soare, pentru a avea timp sa actioneze la suprafata dermei. 6. Specialistii subliniaza faptul ca lotiunea cu factor de protectie solara nu se foloseste numai atunci cand mergem la mare. Fiecare dintre noi trebuie sa-si protejeze zilnic tenul cu o crema cu SPF. Pentru un ten deschis la culoare, sensibil si care se arde usor, alege pentru oras un SPF de minim 15, iar pentru expunere in plin soare (mare, munte), un factor de protectie de 30 sau chiar mai mare. Persoanele cu un ten mai inchis la culoare, care sunt mai rezistente, pot opta in oras pentru un SPF 15, iar pentru expunere directa, un factor de 25.
7. Soarele, in afara de efectele lui benefice asupra organismului (ajuta la sintetizarea vitaminei D), poate avea si urmari neplacute vizibile pe piele, atunci cand ne expunem necontrolat – imbatranire prematura, pete pe piele sau chiar aparitia cancerului de piele. De aceea, aparitia oricaror schimbari la nivelul pielii face obligatorie o consultatie la dermatolog. Dintre toate semnele „colorate” care apar pe piele, cele mai nevinovate sunt pistruii sau petele maronii. 8. Esteticienii sustin ca pentru prevenirea aparitiei premature a ridurilor este necesara si protejarea pielii, nu doar pregatirea ei. Tenurile uscate si sensibile au nevoie de creme hranitoare, vitaminizante, spre deosebire de cele grase, care se simt mai bine cu creme lejere, hidratante.
Indicele potrivit, in functie de ten:
tip 1 - persoanele cu pielea foarte alba, blonde sau roscate, cu ochii verzi sau albastri, care se ard imediat la soare – SPF 50 tip 2 - persoanele satene care se ard usor la soare si se bronzeaza cu dificultate – SPF 45 tip 3 - persoanele care au pielea mai putin sensibila si care nu se ard dupa expuneri scurte la soare – SPF 30 tip 4 - persoanele brunete, cu ochi negri sau caprui, cu pielea maslinie si care nu sufera arsuri – SPF 15
Daca ai dubii in ce priveste tipul de piele in care te incadrezi sau alte curiozitati despre cum sa te protejezi cat mai bine de razele solare, ne poti contacta. Iti stam la dispozitie la 0770 338 522, pe Facebook sau Instagram.
Facebook - https://www.facebook.com/Glowartist.Salon
Instagram - https://www.instagram.com/glowartist.salon/
Comments